Rumunský prezident neverí, že jeho krajina vstúpi do eurozóny v roku 2015

13.03.2013 Celý región

Brusel (TASR) - Rumunský cieľ vstúpiť do európskej menovej únie už v roku 2015 je nesplniteľný, uviedol v utorok (12.3.) rumunský prezident Traian Basescu, ktorého dnes citujú európske internetové denníky EUobserver a EUbusiness.
Súčasná rumunská vláda premiéra Victora Pontu vlani v novembri, po prebratí moci, sľúbila vykonanie hĺbkovej analýzy možností vstupu Rumunska do eurozóny v roku 2015. Termín 1. január 2015 na prijatie eura stanovila ešte predošlá centristicko-pravicová vláda premiéra Emila Boca.
Premiér Ponta dal opakovane najavo, že jeho vláda nebude silou-mocou trvať na vstupe do eurozóny už o dva roky, aj keď sa krajine darí dodržiavať fiškálnu disciplínu. 
"Termín prijatia eura v roku 2015 je podľa mňa nereálny," povedal Basescu v utorok pred poslancami rumunského parlamentu. Prezident však dodal, že Rumunsko by sa ambície na vstup do eurozóny nemalo vzdávať a je podľa neho podstatné, aby krajina za účelom úplnej integrácie do EÚ prijala euro v horizonte troch až štyroch rokov.
Basescu pripomenul, že Rumunsko musí pred vstupom do eurozóny zlepšiť svoju ekonomickú situáciu a pokročiť v reformách, najmä pri privatizácii stratových štátnych podnikov, čo je aj jedna z podmienok požadovaných EÚ a Medzinárodným menovým fondom.
V najbližšom časovom horizonte, v roku 2014, by sa eurozóna mala rozšíriť o Lotyšsko.
 

Vyberte región